Jaka jest prawdziwa, włoska kawa?

włoska kawa

Czasem zadowalamy się klasycznym, sklepowym asortymentem w tematyce kawy. Kiedy zaczynamy się jednak interesować tym napojem na poważnie, chcielibyśmy dowiedzieć się, jaka w praktyce jest prawdziwa, włoska kawa, która jest znana i ceniona na całym świecie. Rytuał picia kawy jest głęboko zakorzeniony we włoskiej kulturze. Stanowi coś niezwykłego, co łączy ludzi. Jest to godne naśladowania. Dlatego też Włosi zaczęli się specjalizować w tej tematyce zakładają rodzinne palarnie kawy, a także dochodząc do perfekcji w tematyce sposobu parzenia najbardziej aromatycznych i najpyszniejszych kaw na świecie. Każdy smakosz tego napoju powinien więc udać się do włoskiej kawiarni przy okazji wyjazdy do tego właśnie kraju. Włoską kawę uda się nam jednak wypić także w Polsce- w dobrych kawiarniach, ale i z własnego ekspresu do kawy.

Charakterystyczna kawa ziarnista

Popularna i bardzo często wybierana przez Włochów. Typowa kawa ziarnista powinna mieć bardzo intensywny aromat i mocny, bardzo odważny smak. Kawę ziarnistą należy mielić bezpośrednio przed jej zaparzeniem. Taka kawa nadaje się do zaparzania bardzo skoncentrowanego espresso, które Włosi wprost uwielbiają. Chcąc zakupić taką właśnie kawę pamiętajmy, aby dobrze się jej przyjrzeć. Data wypalenia ziaren nie powinna być dłuższa niż do trzech miesięcy wstecz- wszystko po to, aby mieć pewność, że będzie bardzo aromatyczna. Kolor ziaren powinien być głęboki, a aromat bardzo intensywny.

Kawa kawie nierówna, czyli o różnych rodzajach kawy

Dla niektórych osób kawa to po prostu zmielona mieszanka zalana wrzątkiem. Dla Włochów kawa ma natomiast bardzo wiele różnych obliczy. Nasza „kawa” we Włoszech oznacza kawę espresso, czyli napój o niewielkiej objętości, ale ogromnej intensywności. Jak łatwo sobie to wyobrazić- oba te napoje mają ze sobą niewiele wspólnego. Warto mieć to na uwadze zamawiając napój we włoskiej kawiarni. Bardzo popularnym napojem jest też cappuccino. W praktyce tworzy się je poprzez dolanie do espresso spienionego mleka. Z kolei kawy, które mają w swojej nazwie „latte”, tak jak cafe latte czy latte macchiato, przede wszystkich charakteryzuje spora ilość mleka. Za pewne mocno zwraca na siebie uwagę wygląd klasycznej kawy latte- układa się ona w specyficzne warstwy, które w wysokich, przezroczystych szklankach wyglądają bardzo efektownie.

Oczywiście, mając dobrą kawę do parzenia, a także czytając na temat sposobu przygotowywania tych wszystkich kaw, z powodzeniem można spróbować wykonać takie we własnym domu- szczególnie, jeśli jesteśmy smakoszami tego napoju. Alternatywą jest natomiast zakup specjalnego ekspresu, który automatycznie będzie dla nas przygotowywał każdą z takich kaw- wystarczy tylko wybrać właściwą pozycję z menu. O ile więc dany rodzaj kawy możemy wykonać od święta idąc na piechotę według przepisu, chcąc móc na co dzień cieszyć się pyszną kawą- najlepiej zainwestować w ekspres. W takim przypadku za pewne szybko okaże się, że wcale nie musimy nawet wychodzić do kawiarni, gdyż we własnym domu będziemy mieć kawę o idealnym smaku i niepowtarzalnym aromacie. Ekspres może być więc dla nas przydatnym gadżetem.

Jaka jest prawdziwa, włoska kawa?
Przewiń do góry