Jakie możemy wyróżnić rodzaje kawy? Jaką kawę powinniśmy pić?

rodzaje kawy

Prawdziwi amatorzy kawy lubią eksperymentować z różnymi jej rodzajami. Warto bowiem wiedzieć o tym, że poszczególne rodzaje kawy mogą posiadać różną zawartość kofeiny, odmienny smak oraz całkowicie różny aromat. Z jednej strony typową, najpopularniejszą kawą jest arabica. Odrobinę mniej znana, ale również często stosowana jest robusta. Jednakże, w wielu interesujących mieszankach znajdziemy połączenie tych dwóch gatunków kawy. Na finalny smak napoju ogromny wpływ ma miejsce, w którym kawa była uprawiana, a więc klimat, w którym dojrzewały ziarna. Drugim ważnym czynnikiem jest sposób wypalania ziaren. Niektóre palarnie kawy cieszą się wieloletnią tradycją, a firmowane przez nich produkty są cenione i znane na całym świecie. Próbując różnych kaw można w końcu znaleźć swoją ulubioną, której picie na co dzień będzie dla nas stanowiło ogromną przyjemność.

Aromatyczna i łagodna arabica oraz kawa, która daje pobudzenie- robusta

Arabica jest tą popularniejszą kawą, która jest aromatyczna, ale też nie ma w sobie aż tak dużej zawartości kofeiny, co robusta. Dlatego też wiele osób określa ją mianem łagodnej. Kawa tego typu często może posiadać wręcz taki aromat, który bezpośrednio kojarzy się w orzechami. Nie jest to kawa ciężkostrawna ani kwaśna- jest idealna do regularnego picia jej w ciągu dnia. Z kolei robusta charakteryzuje się znacznie mniej charakterystycznym aromatem, ma w sobie jednak sporą zawartość kofeiny. Jest więc czymś innym, czasem też wskazuje się też na to, że jest odrobinę mniej szlachetna.

Bardzo często w rozmaitych produktach można znaleźć mieszankę kawy arabica oraz robusta. W taki sposób można stworzyć mieszankę idealną, będącą połączeniem czegoś, co w dużej mierze jest aromatyczne i łagodne, z czymś, co jest mocne i co daje sensowne pobudzenie. Dodanie do kawy arabica odrobiny robusty sprawia, że crema jest większa i smaczniejsza, ale też robusta jest tańsza od kawy arabica, co pozwala na finalne obniżenie ceny produktu. Skąd taka różnica w cenie pomiędzy arabicą a robustą? Chociażby ze względu na fakt, że arabica musi rosnąć na dość dużej wysokości w określonym klimacie, zbieranie jej ziaren jest też przez to bardziej problematyczne. Wszystko to wpływa na jej cenę.

Wiele palarni ziaren kawy od pokoleń pracowało nad tym, aby opracować mieszankę idealną, jedyną w swoim rodzaju, z wykorzystaniem specjalnej techniki pozyskiwania ziaren, a następnie ich wypalania. Jeśli więc kupujemy kawę z takiego miejsca, zazwyczaj jest to produkt o bardzo wysokiej jakości, charakterystyczny, wyselekcjonowany, a przez to warto uwagi każdego- nie tylko zapalonego kawosza. Alternatywę dla kaw zmielonych stanowi kupowanie kawy gruboziarnistej, a następnie samodzielne mielenie ziaren bezpośrednio przed każdym parzeniem. Można to robić w oddzielnym młynku, ale wiele ekspresów posiada też wbudowany młynek. Kawa, która jest świeżo zmielona ma znacznie lepszy aromat i po prostu jest świeższa i smaczniejsza.

Jakie możemy wyróżnić rodzaje kawy? Jaką kawę powinniśmy pić?
Przewiń do góry