Jaka jest najlepsza przekąska do kawy?

przekąska do kawy

Już sama możliwość zrobienia sobie chwili wolnego i wypicia pysznej, pobudzającej, aromatycznej kawy jest czymś przyjemnym. Często jednak ten niesamowity napój wzbogaca się o coś niewielkiego do zjedzenia- najczęściej w wersji na słodko. Idąc do kawiarni zauważymy ogromny wybór różnych słodyczy, które doskonale komponowałyby się z kawą pomiędzy głównymi posiłkami w ciągu dnia. A jeśli sami chcemy podać naszym gościom smaczną kawę z górnej półki, jaka przekąska do kawy okaże się najlepszym wyborem? Warto pomyśleć o czymś, co będzie się dobrze komponowało z kawą wizualnie jak i smakowo.

Korzenne ciasteczka o niesamowitym zapachu

Są one idealnym dodatkiem do każdej kawy. Najlepiej, aby były to ciasteczka wykrawane specjalnymi foremkami w różne, fantazyjne kształty. Wykonuje się na bazie ciasta kruchego, które trzeba przed pieczeniem dobrze schłodzić w lodówce. Sekretem ich kruchości jest użycie do tradycyjnego przepisu prawdziwego masła- to nadaje im też tego charakterystycznego, maślanego posmaku, którego nie da się uzyskać wykorzystując margarynę. Aby dobrze komponowały się ze smakiem kawy, trzeba dodać do nich korzenne przyprawy. To sprawi, że nie będą one miały złocistego koloru, a znacznie lepiej pasujący do koloru kawy, lekko brązowy, zarumieniony kolor. Idąc na łatwiznę, do ciasteczek można wykorzystać gotową mieszankę przyprawy do piernika. Chcąc zmieszać przyprawy samodzielnie, łączymy razem kakao, cynamon, kardamon, a także pieprz. W wersji świątecznej takie ciasteczka oczywiście można polukrować tworząc na nich fantazyjne kształty i wzory. Trudno się oprzeć wrażeniu, że takie ciasteczko wygląda jak małe dzieło sztuki.

Włoski deser, który już sam w sobie zawiera espresso

Oczywiście, nie może być mowy o żadnym innym deserze jak tylko o tiramisu. Uważany za prawdziwą bombę kaloryczną, deser ten w niewielkiej ilości nie powinien nikomu zaszkodzić. Co ważne, jego cechą charakterystyczną jest fakt, że do przygotowania tiramisu wykorzystuje się właśnie świeżo zaparzoną kawę. Tym samym, można podać go z ciepłym napojem na zasadzie podobieństwa smaków. Głównymi składnikami tiramisu są oczywiście charakterystyczne biszkopty w kształcie kości, serek mascarpone, bita śmietana oraz kakao.

Kostka czarnego lasu

Ciasto, które nosi nazwę czarnego lasu również będzie się doskonale komponować z każdą aromatyczną kawą. Jest to ciasto, którego ciemne biszkopty nasącza się wiśniówką, a standardowo są one przekładane białą masą, którą przygotowuje się z serka mascarpone oraz bitej śmietany. W cieście dodatkowo mogą się znaleźć wiśnie zatopione w cukrze lub likierze, wisienka w formie kandyzowanej powinna zdobić także blat ciasta. Do poprawienia efektu wizualnego ciasta, stosuje się także posypkę z czekoladowych wiórek. Kolorystyka tego ciasta idealnie komponuje się z kolorystyką kawy- razem będą więc stanowić połączenie idealne. Przygotowanie czarnego lasu być może nie jest trudne, trzeba się jednak liczyć z tym, że zajmie nam trochę czasu. Z pewnością jednak efekt końcowy jest tego wart.

Jaka jest najlepsza przekąska do kawy?
Przewiń do góry